Božićni kaktus – raj za oči tokom zimskih meseci

Poslednjih par godina božićni i novogodišnji praznici postali su nezamišljivi bez božićnih zvezdi. Ukrašavaju nam stolove, postavljamo ih ispod jelki, deo su novogodišnjih aranžmana. Međutim naše bake su božićne praznike povezivale sa jednom drugom cvetnicom: božićnim kaktusom. Prelepi cvetovi ovog kaktusa su ljubičaste, roze, crvene i bele boje otvaraju se sredinom decembra meseca  i cvetaju sve do proleća.
Pročitajte naše savete i uz par jednostavnih koraka božićni kaktusi će Vam se rascvetati do božića i ulepšavaće Vam stanove sve do proleća.
  1. Božićni kaktus je vrlo tolerantan što se tiče temperature i vrste grejanja, dobro će podneti bilo koji prostor koji ste mu namenili. Najbolje je da stavite biljku na policu prozora na istočnoj ili zapadnoj strani, gde je zaštićen od jakog podnevnog sunca. Ako ga držite u dnevnom boravku ili drugoj sobi u kojoj je temperaturaiznad 18 stepeni Celzijusa, cvetanje će biti bogatije. 
  2. Božićni kaktus nije pravi kaktus, pa mu treba više vlage nego kaktusima. Zalivajte ga kad god je zemlja suva na dodir i redovno ga pođubrite, jednom na svake dve nedelje.
  3. U periodu od septembra počinje sa formiranjem cvetnih pupoljaka, pa ga više nemojte pomerati. Nakon što otvori prvi cvet „spreman“ je da ulepša naše prostorije, pa ga možemo premestiti na drugo mesto, ali pri tom moramo voditi računa da to ne bude preveliki stres za biljku usled nagle promene temperature.
  4. Kada završi cvetanje božični kaktus prelazi u fazu mirovanja koja traje oko šest nedelja. U periodu mirovanja smanjite zalivanje i izostaviti prihranjivanje. Ukoliko smo u mogućnosti, u ovoj fazi  možemo ga premestiti u prostoriju u kojoj je temperatura 10-15 stepeni i presaditi ih, ali nemojte zaboraviti da kaktus decembar ne voli često presađivanje.
Potražite naše božićne kaktuse u svim bolje snabdevenim marketim širom Srbije!