Obojite Vašu baštu i balkon bojama jesenjih hrizantema

Roze, ljubičaste, žute, bele, običnog ili duplog cveta, raznobojne hrizanteme ovih novembarskih dana  ukrašavaju bašte i druge prostore ili izviruju iz saksija i žardinjera. Hrizantema raste kao žbun i dostiže visinu od 40 do 100 cm. Ima ih sa jednostavnim laticama i jednobojnih, do onih koji podsećaju na paukovu mrežu, ili šatiranih. Uz par jednostavnih saveta sačuvajte ih do sledeće godine, i uživajte u njihovim cvetovima celu jesen, sve do pojave prvih mrazeva. 

 

Naši saveti:

  • Kako bi hrizanteme sačuvale karakterističan loptast oblik, treba da im ostavite dovoljno prostora za razvoj na sunčanom mestu, nikako u senci ili polusenci.
  • Hrizanteme su uvek žedne, zalivajte ih što češće, po mogućnosti svakoga dana.
  • Jesenje ruže cvetaju u uslovima kratkog dana orezivanjem, prihranjivanjem ili zatamljivanjem možemo pomerati njihovo cvetanje.
  • Nakon cvetanja, potrebno je skratiti stabljike na oko 20cm.
  • Hrizanteme u bašti tokom zime treba pokriti sa  slojem malča, borovih iglica i slame. Na proleće, kada prvi zeleni izdanci izrastu potrebno je prorediti, oblikovati i prihraniti biljku.

Simbolika:

Hrizanteme su kod nas nepravedno zapostavljene. Uglavnom predstavljaju simbol sećanja i namenjene su obeležavanju Zadušnica (Dana mrtvih). Međutim njihova simbolika je daleko zanimljivija. Zbog svoje lepote hrizanteme su od davnina simbol japanske carske porodice, a iz Japana su se proširile po celom svetu. One simbolišu moć, večni život, obilje i sreću. 

 

Nabavite naše hrizanteme u svim bolje snabdevenim marketima.